Wij waren nieuwsgierig naar wat dieren eten in de dierentuin, daarom bezochten wij de gloednieuwe Dierkeuken van DierenPark Amersfoort. Want ze zeggen dat deze Dierkeuken dé plek is waar het voedsel van de dierentuinbewoners wordt klaargemaakt door de dierverzorgers. Dat moesten wij zelf bekijken!

Wat eten dieren in de dierentuin?

Als je ooit een bezoek hebt gebracht aan een dierentuin, heb je je net als ons waarschijnlijk afgevraagd wat de dieren daar precies eten.
Het is een interessante vraag, want de behoeften van elk dier zijn verschillend. Daarom besteden dierentuinen veel aandacht aan het dieet van hun bewoners. Ze doen dit om ervoor te zorgen dat de dieren de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen om gezond te blijven. 
Bij Dierenpark Amersfoort snappen ze ook dat jij hier nieuwsgierig naar bent en daarom hebben ze nu speciaal voor jou de dierkeuken opengesteld. Hier leer je meer over de voeding en het dieet van alle dieren. Kijk je mee?

Volg het voedselpad

Dierkeuken Dierenpark Amersfoort | Wat eten dieren in de dierentuin?
Onderweg naar de Dierkeuken volgen wij eerst het voedselpad. Er is een super gave insectenmuur langs het hele pad en er hangen vogelhuisjes en vleermuizen kasten. Hier wordt onze dierenkennis getest. We bellen met de dierverzorger en spelen een dierenquiz.
Dierkeuken Dierenpark Amersfoort | Wat eten dieren in de dierentuin?
Onderweg staan kisten waar je kunt ruiken, voelen en ontdekken welk voedsel er in de kisten ligt.
Iehhh... dat ruikt niet altijd even lekker en voelt ook wel wat smerig aan. Of valt dat wel mee en denk je alleen maar wat raars te voelen? Gelukkig hoeven wij niet te proeven...
Dierkeuken Dierenpark Amersfoort | Wat eten dieren in de dierentuin?
Er staan allemaal leuke spelletjes langs het voedselpad. We proberen de geheime code te kraken van de Voedselkraker. Door de dobbels juist te verbinden, proberen wij te ontcijferen wat het juiste menu is van elk dier. En dat is nog best moeilijk hoor.

Op naar de dierkeuken

Dierkeuken Dierenpark Amersfoort | Wat eten dieren in de dierentuin?
De Dierkeuken is dé plek waar al het eten van de dierentuin wordt voorbereid. Bij het bepalen van het dieet van dieren in de dierentuin proberen verzorgers zo dicht mogelijk bij het natuurlijke dieet van het dier te blijven. Dit betekent dat ze voedsel proberen te vinden dat vergelijkbaar is met wat het dier in het wild zou eten. Dit kan variëren van groenten en fruit tot vlees en insecten.

Hoeveel eten dieren in de dierentuin

Dierkeuken Dierenpark Amersfoort | Wat eten dieren in de dierentuin?
Een mens eet gemiddeld één kilo voedsel per dag. Soms iets meer, soms iets minder. Maar hoe zit dat met de dieren in het dierenpark? We stapten op de weegschaal om af te lezen hoeveel wij wogen en welk dier ons dan in gewicht helemaal op zou kunnen eten.
Nieuwsgierig hoeveel jij weegt?
En of dat net zo veel is als drie giraffen op een dag eten? Of misschien wel evenveel als het dagelijks dieet van vijf chimpansees? Kom dan ook een keer langs!

Wist jij dat ...

  • reptielen beter eten als er kleur in hun voedsel zit?
  • pinguïns elke dag haring eten?
  • de brilberen dol zijn op walnoten?
  • hele prooidieren eten belangrijk is voor roofdieren?
  • er hier ook levende dieren worden gevoerd? Ja, echt waar!
    Lees gauw verder hoe dat gaat...

Elk dier heeft specifieke voedingsbehoeften

Dierkeuken Dierenpark Amersfoort | Wat eten dieren in de dierentuin?
De dierentuinverzorgers zorgen ervoor dat ze alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven. Zo hebben herbivoren, zoals giraffen en olifanten, een dieet nodig dat rijk is aan vezels en plantaardige materialen.
Aan de andere kant hebben carnivoren, zoals leeuwen en tijgers, proteïnerijk vlees nodig. Omnivoren, zoals beren en apen, hebben een mix van zowel dierlijk als plantaardig voedsel nodig.
Gluur door de ramen en zie hoe het menu van de olifanten, pinguïns en leeuwen wordt klaargemaakt. 

Herbivoren

Dierkeuken Dierenpark Amersfoort | Wat eten dieren in de dierentuin?
Herbivoren, zoals bijvoorbeeld giraffen genieten van een menu met verse bladeren, takken en hooi. Olifanten eten gras, fruit en groenten. De knolselderij is een groente die het meest gevoerd wordt in het park. Wekelijks gaan er wel 430 knollen door heen. En er worden zo'n 940 bieten uitgedeeld. Je kunt vanachter de ramen goed kijken hoe het allemaal wordt schoongemaakt en klein gesneden.

Omnivoren

Dierkeuken Dierenpark Amersfoort | Wat eten dieren in de dierentuin?
Een omnivoor wordt ook wel een alleseter genoemd, een dier dat zowel plantaardig als dierlijk voedsel kan eten om te overleven. Beren zijn bijvoorbeeld omnivoren en hun dieet bestaat uit vis, fruit, noten en insecten. Apen eten een combinatie van fruit, groenten, noten en insecten.

Carnivoren

Dierkeuken Dierenpark Amersfoort | Wat eten dieren in de dierentuin?
Leeuwen en tijgers worden vaak gevoerd met rauw vlees, zoals rundvlees of gevogelte. Ook dit voedsel wordt hier in de keuken klaargemaakt. Hier zie je een krat vol met stukken vlees liggen zoals je ook wel in het tijgerhok ziet hangen bijvoorbeeld. Voor de complete voedingsbehoefte van roofdieren is het voor hen echter ook belangrijk dat zij hele prooidieren eten. Ook dit voedsel is hier te zien. 
Dierkeuken Dierenpark Amersfoort | Wat eten dieren in de dierentuin?
Al zijn wij zelf ook niet vegetarisch, toch stond ik wel even stil bij het voedsel van deze dieren. Mijn kinderen zijn wel het een en ander gewend en schrikken hier niet van, maar houdt er voor jouw kinderen rekening mee dat hier dus ook geitjes, konijnen, muizen en kuikentjes in kratten en emmers klaar staan om gevoerd te worden aan de dieren. We hadden ook gelezen dat er levende dieren werden gevoerd. Gelukkig ging dat over de insecten. 
Dierkeuken Dierenpark Amersfoort | Wat eten dieren in de dierentuin?
Deze insecten worden hier ook in de dierentuin gekweekt, zoals bijvoorbeeld sprinkhanen en meelwormen, een lekker hapje voor de kikkers en hagedissen. En die zijn ook in de dierkeuken te zien. Naast insecteneters zijn er ook andere carnivoren met een gespecialiseerd dieet, zoals viseters, dat heet een piscivoor hebben wij geleerd.

Conclusie

Dus, wat eten dieren in de dierentuin?
Het antwoord hangt af van het soort dier dat je bekijkt. Van herbivoren tot carnivoren en omnivoren, elk dier heeft zijn eigen unieke voedingsbehoeften. Hier in Dierenpark Amersfoort besteden ze veel zorg aan het samenstellen van een dieet dat zo dicht mogelijk bij het natuurlijke dieet van het dier in het wild komt. En super leuk dat wij dit nu ook van dichtbij kunnen bekijken.

Kom ook langs! ➤

De Dierkeuken van Dierenpark Amersfoort


Vind jij dit ook interessant, kom dan met eigen ogen kijken hoe al het voedsel voor de dieren wordt klaargemaakt. Bezoek nu de Dierkeuken en kom alles te weten over het voeden van dieren in Dierenpark Amersfoort. 

Luister Tip!

Luister mee naar Voedingsdeskundige Anouk! Anouk heeft een heel bijzonder beroep, zij is de voedingsdeskundige van de dieren in DierenPark Amersfoort. Er zijn maar vier voedingsdeskundigen werkzaam in Nederlandse dierentuinen. Anouk bepaalt wat en hoeveel de dieren moeten eten om ze gezond te houden.